Wednesday, February 17, 2010

Gong Xi Fa cai

Gong Xi Fa Cai utk semua xkesah la melayu ke cina ke india ke..sbb kite kan org Malaysia.hu3..so cuti pjg ni ke mane korg???aku cam bese r bile cuti lebeyh senang bermalas malasan kt umah..barula nikmat..hu3..
Tahun Baru Cina tahun ni ialah tahun Harimau mengikut kalendar cina..Bg yg xtau family aku juga meraikn perayaan ni..ramai xtau sebenarnye mak aku mmg pure org cina..mak aku muallaf..She convert islam..so mmg kitorg meraikan perayaan ni..best x jd aku..raye puase pon raye, raye haji raye..raye cina pon raye..hu3..best tau..hik3..mmg xsangke kan..rupenye aku ni mix malay+cina..sbb xde rupe cine bile aku btudung..dl mase aku kt USM..kalo ade org cine ketuk pintu bilik aku..kalo aku yg bukak pintu mesti die speaking cine ngn aku..n aku dgn selambenyer kate sori sini xde org cine..ha3..bengang je org tu..kih3..mungkin 1 kerugian pd aku sbb aku xmenguasai bahase tu..sket2 bole la..tp kalo dh laju cam ferrari mmg aku xleh tangkapla..hu3
ok berbalik psl raye cine ni..tahun ni ktorg sambut laen sket..ktorg wat kenduri kesyukuran pade hari raye cina pertama..kenduri tu lepas asar..yg bestnyer kenduri kecil2an ni ktorg2 yg handle..xde mgunakan khidmat katering or whatever...gotong royong anak branak yg entah bape kerat ni..hu3..tau2 jela adik beradik aku kan 2 org je..mmg bersilat la ktorg..ha3..raye kedua lak ktorg g umah kwn bpk aku kt masjid tnh..biasela beziarah kan..kebetulan mase ktorg dtg tu br nk start tarian singa..mmg lgkah kanan btol..bg kakak ipar aku yg baru join family ktorg ni mmgler sgt excited..sbb xpenah tgk tarian ni dpd dekat..haaaaa best kan masuk family kitorg..dpt rase ape yg kitorg rase slame ni..tahun ni x balik umah adik bradik mak aku sbb rabu aku dh keje..bpk aku pon xcuti..so ktorg decide mama g KL ngn abang je..sbb abg coti smggu..so diorg la g beraye..hopefully pakcik makcik aku xlupekan ang pow aku ye..walaupon aku xdtg..ang pow musti mau bg tau..hu3..ni yg bestnyer raye cine ni..even ko dh tua bangke tp still blom kawen ko still akan dpt ang pow..best kan..abg aku pon excited sbb taun ni die still dpt ang pow sbb br tahun ptame kawen..taun dpn kirim salam la nk dpt lg..ha3..kene huluq lg ade..ha3..(yg lebeyh best red packets ni nilainyer mmg auuummmmmm..ha3..lumayan..kih3)..di saat ni mak aku xde kt umah..alahai sunyinye umah..dh la mama duk bkampung kt umah abg smpi ahad ni..lamenyerrrrrr...balik skolah je aku tgk umah kosong..mknn pon xde..besenye balik uma je tros bukak tdg saji..cari mknn..ha3..xpela, biarla mama beraye sakan..sbb Islam xpenah larang meraikan raye mcm ni..sbb ini adelah perayaan kaum bukan agama..lgpon kte taula batas2 nye kan..sbb care ktorg senang..g umah sedare bwk buah limau mandarin ( limau kaler oren melambangkan emas..kirenyer mcm kite bwk kekayaan utk umah yg kite kunjung..ONG ma..hu3)..pastu duk lepak2, borak2, minum2 (air kotak @ air tin yer..hu3)..mkn2 (alaaa dirog raye umah diorg sajikan kacang2, asam2..so xperlu risau..bole mkn nyer..hik3)..pastu balik dpt ang pow...hu3..best nyerrrrr...xpela rasenyer ade bhgian aku nnt..hik3..so mama rayela puas2 yer..nnt ahad nni adik g amik mama kt Klang yer..udah2la raye nnt ek..bwk2la balik umah..kesianla kami yg kene tinggal ni..hik3..
anyway..HAPPY CHINESE NEW YEAR TO ALL MY FAMILY MEMBERS AND RELATIVES

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Designed by Lena Graphics by Melany